agenda

concerten
lezingen
rondleidingen
workshops
brunch

concerten

di 15 mei | 12u30–13u30 | Jazz en lichte muziek
Rex Lawson (UK): pianola

De bloeiperiode van de pianola en de reproductiepiano valt samen met de opkomst van een nieuw muziekgenre, dat omschreven wordt als een mengeling van Afrikaanse en Amerikaanse ingrediënten: de jazz. In de bourgeois salons en voorkamers klonken zeker niet enkel romantische melodieën en bewerkingen van klassieke stukken. Heel populair waren ook de rollen met ragtime en andere vroege vormen van jazz, en muziek die wij tegenwoordig bestempelen als variété.

€ 5/4

zo 20 mei | 15u–16u | Klassieke en romantische muziek
Rex Lawson (UK): pianola

Een van de redenen van het snelle succes van de “Vorsetzer”, de eerste modellen waarmee de piano op mechanische manier kon aangestuurd worden, was dat vele families wel een piano in huis hadden, maar niemand die er echt goed op kon spelen. Ieder van ons die wel eens wat pianolessen heeft gehad, weet hoe moeilijk Bachs inventies zijn, laat staan de prachtige muziek van Chopin, Liszt en Rachmaninov.

Tot hij vervangen werd door de grammofoon en de radio, bracht de pianola deze muziek in de huiskamer, zonder tussenkomst van pianisten van conservatoriumniveau. Over conservatorium gesproken: tijdens dit concert krijgt u ook een demonstratie van zogenaamde educatieve rollen. Dit is multimedia avant la lettre, want op de rol stonden naast muziek ook tekst en afbeeldingen (“onder patronage van de heer Auguste Gevaert, directeur van het conservatorium van Brussel”), die een bepaald thema, bijvoorbeeld “de sonates van Schubert”, belichtten voor de muziekstudent. En die hoefde alleen maar op de pedalen te trappen, te kijken en te luisteren. Wij zetten de camera op de rol en projecteren het beeld voor u op groot scherm.

€ 5/4

zo 10 juni | 15u–16u | Twintigste-eeuwse en hedendaagse muziek
Rex Lawson (UK) en Wolfgang Heisig (D): pianola / George Van Dam (B): viool

De opkomst van de massamedia vanaf de jaren 1930 mag dan het einde betekend hebben voor de dure en veel plaats innemende mechanische piano’s, tot op vandaag wordt muziek gearrangeerd en zelfs gecomponeerd voor deze instrumenten. Wellicht de meest bekende twintigste-eeuwse componist die gefascineerd was door de mogelijkheden van de player piano, was Conlon Nancarrow (1912-1997). U hoort pianoklanken die nooit door mensenhanden zouden kunnen gespeeld worden, onder andere in de fantastische Toccata met Ictus violist George Van Dam. Wolfgang Heisig verzorgt de Belgische creatie van een werk voor pianola van onze eigen Jacqueline Fontyn.

€ 5/4

nog meer pianola…

vr 8 juni: concert in Flagey “Rachmaninov is alive”
Vlaams radio orkest met solist Rex Lawson, pianola.
Info op www.vro-vrk.be. Geen ticketverkoop in het mim!

lezingen met demonstratie

zo 20 mei | 13u30–14u30 | Rex Lawson : “My Daughter Has A Great Foot For Music” (Lezing in het Engels)

Edwin Scott Votey’s push-up pianola kwam in 1895 niet zomaar uit de lucht vallen, de nieuwigheid was een geniale combinatie van enkele reeds bestaande technieken. Rex Lawson van het Londense Pianola Institute plaatst de pianola binnen de evolutie van de mechanische muziekinstrumenten, en legt verder de nadruk op de muzikale rijkdom die player piano’s en mechanische reproductiepiano’s ons nog steeds bieden. Een en ander

wordt gestoffeerd met stukjes opgenomen en live gespeelde muziek. Essentieel voor ieder die geïnteresseerd is in het fenomeen pianola.

€ 2

zo 10 juni | 13u30–14u30 | Wolfgang Heisig : “Contemporary Pianola Music” (Lezing in het Engels)

Wolfgang is uitgever van pianolarollen, componist en pianolist, zie www.heisigrollen.de. Zijn lezing zal gaan over het repertoire voor pianola vanaf 1930 tot vandaag. Ook Wolfgang zal zijn lezing bijkruiden met stukjes muziek, zowel vooropgenomen als live gespeeld.

€ 2

rondleidingen

Van dinsdag 15 mei tot zondag 10 juni kan u met uw groep (tot 15 personen) afspreken voor uw eigen pianola rendez-vous. Een gids vertelt u alles over deze wonderlijke instrumenten, een en ander wordt gedemonstreerd, en als er tijd rest mag u zelf misschien even aan de pedalen.

  • di – vr : € 62 (1 gids voor max. 15 pers.) + € 4 toegang museum per pers.
  • za : € 75 (1 gids voor max. 15 pers.) + € 4 toegang museum per pers.
  • Vooraf reserveren op 02 545 01 53 of seed@mim.fgov.be

workshops: kom spelen

voor volwassenen

vr 18 mei, 1 juni en 8 juni | 12u30—13u

Het leuke aan de pianola is dat je helemaal geen pianist hoeft te zijn om het instrument te besturen, al is het vaak precies voor pianisten zo’n verrukkelijke ervaring om eigenhandig muziekstukken uit de piano te toveren die normaal te hoog gegrepen zijn. Pianist of niet, iedereen met wat muzikale aanleg zal verrast zijn hoe snel het vooroordeel tegenover “mechanische” instrumenten wegsmelt en plaats maakt voor pure muzikale fun.

€ 2, Vooraf reserveren op 02 545 01 53 of seed@mim.fgov.be

voor kinderen

wo 6 juni | 15u30–16u30

De pianola geeft niet alleen volwassenen de gelegenheid om het muzikale kind in zichzelf te herontdekken, kinderen kunnen tijdens deze sessie onder begeleiding tekst en uitleg op hun niveau krijgen over de pianola, en zelf even een gesofisticeerd stuk speelgoed uit de vorige eeuw uitproberen.

€ 3, Vooraf inschrijven op 02 545 01 53 of seed@mim.fgov.be

brunch

zo 20 en 27 mei, 3 en 10 juni | 10u30—12u30

Een brunch op de hoogste verdieping van het Old England gebouw met adembenemend zicht op Brussel, met op de achtergrond sfeervolle pianomuziek uit de jaren toen dit juweel van art nouveau nog maar pas begon te schitteren op de Kunstberg.

Zegt het u iets? Zwengel aan die telefoon en reserveer snel uw tafel op 02 502 95 08 of www.restomim.com